Thursday, April 1, 2010

Kelas AlQuran

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah..setelah sekian lama aku menanti dan ternanti dan terus menanti...akhirnya aku puas dengan apa yang aku ada..Syukur ke hadrat Allah swt kerana telah memberikan aku kesabaran pada tahap yang agak maximum untuk melalui penantian ini~Aku akan cuba menjaga diriku sebaik yang mungkin agar tidak ternoda dan dinoda oleh anasir2 yang dibawanya~insyaAllah...

Sebenarnya,bukan itu yang aku nak cakap...cuma pasal kelas quran di kuliah banat~Untuk pengetahuan pembaca yang disayangi, subjek perubatan untuk pelajar perubatan Al-Azhar Tahun 1 di bawah dasar MoU termasuklah subjek Al Quran dan Bahasa Arab. Subjek agama ini bukan belajar semata2 seperti uni2.lain bahkan perlu lulus untuk naik ke tahun 2..

Kadang2 dan selalu jugak la,,benda ni menjadi masalah di kalangan para pelajar untuk menghafal..bukannye ape pun..hari tu nak tasmiq, pagi tu baru nak hafal...mane la nak ingat sangat..hari2 sebelum tu merapu meraban sampai tak ingat dunia (aku la tu)..mana taknye masuk je kelas, ustazah arab tu akan spoting someone untuk baca.Kalau dulu boleh la nak mengharap ustzh terlepas pandang..skrg,jangan harap la boleh terlepas

Maybe ustazah akan tanya"semua dah baca ke? siapa yang tak bace lagi sila baca.saya x nampak tapi Allah nampak..." ketaq lutut jugak la bila ustzh dah cakap mcm tu..then baru la ada orang angkat tangan..

Untuk menjimatkan masa dan tenaga untuk menulis,saya akan terus membongkarkan kepada anda fakta2 dari Bernama..insyaAllah betul~
-total pelajar tahun 1: 98 orang
-kedatangan pelajar untuk kelas aq: 30-40 orang
-yang sorok bawah meja: 10-12 0rang
-yang kena berdiri kat depan(x sempat hafal kut): +/-10 orang
-aktiviti bawah meja:sembang dengan penyorok lain,tido secara sopan,cube menghafal dengan baik sebelum kuar dari bawah meja (paling bagus)
-yang duduk betul2 atas bangku: hanya +/-20 orang daripada sebesar2 dewan kuliah

Pernah satu hari tu, macam biasa aku ke kelas al-quran pukul 8 pagi dan seperti biasa aku adalah antara orang yang lambat 'drpd yang dtg'(ok..itu x kesah la) terus aku mengambil port bahagian yang agak ke belakang..kat sebelah kanan aku,ada 3 orang..depan mereka ada 3 orang..belakang mereka pon ada 3 orang..aku pandang depan..tup tup~tak dan 2-3 minit semua dah hilang..3 orang di depan-membongkokkan badan 45 degree sehingga kepala me'landing' di atas meja..6 orang di belakang-sorok bawah meja..ade tu ustazah dah nampak kepala terjojol keluar,,tapi still tak mau bangun..berkali2 jugak ustazah suruh bangun~hehe(mcm kanak 2 rebina)..sekelip mata sahaja,tempat tu dah licin.. tak tau nk kata apa..gelak sakan la aku~

Sebenarnya,kalau kita menghayati kelas quran ni memg best sangat2..x de kelas yang se'best' kelas ni..boleh tengok gelagat semua orang. tu pon kalau kita dah sedia,kalau tak,sama2 la berketaq2..aku dah la kurang mitochondria nk keluar kan suara untuk satu kuliah+tak prepare(ingat boleh lepas pandang)+vibrate of small intestine=huh~dahsyat2..nasib baik la aku dalam kalangan yang duduk atas bangku~hehe

same2 la kita menghadiri kelas alquran..membacanya adalah satu ibadah dan daripada setiap hurufnya akn mendapat pahala..insyaAllah..Takkan la nak kaut semua ilmu dunia~ilmu akhiratnya nak letak mana kan~~

cik penulis:jangan sesekali memandang rendah pada orang lain sebab setiap orang mempunyai kelebihan masing-masing...salingg melengkapi sebagai hamba-NYA..

wsalam..jumpe lagi kelas alquran setiap ahad=)

10 comments:

farihah ahmad said...

nurus.. kalo klas tasmi' dlu, xleh nk men sorok2 pn kn.. ^^

nurus said...

to ayien...
-ha ah,sebab meja kat sekolah boleh nampak kut bawah(belubang)
-ada buku tasmiq~kne hantar kat ust bob~
-ada ranking..hafalan byk mana

skolah2~~miss

farihah ahmad said...

huhu...
a'aah.. yela 2..
papepun, skolah ttap drindui kn..
dulu kini dan insyaAllah, selamanya..

p/s : nurus, ayien lgi rindu nurus laa..

nurus said...

to ayien:
terharu ayien~miss you too

sama2lah kita perbaiki dan menjaga alquran dengan sebaiknya~menjadi hamlatul quran yang diredhai~~amin..(peringatan untuk diri sendiri juga)=)

bawahbumi said...

panggil ustzh erk?

bukan sheikhoh?

nurus said...

to ena:

ha ah..kitorg hentam ja panggil ustazah..x taw la pulak nk kna panggil syeikhoh ke ape ke~~

a i m a n said...

insyaAllah

nurus said...

insyaAllah2~~

Anonymous said...

best2 nurus!!=)
terharu jgak..jom kita ramai2 gi klas quran..mengutip kberkatan alQuran mukjizat agung kekal terplihara ke akhir zaman..

nurus said...

hahha~sapekah ini?????
eleh kak yati...xpe2..kelas quran semalam ustazah x dtg~
sebab tu ramai org dtg~ =P