Thursday, November 26, 2009

yesterday and today

Bismillahirrahmanirrahim....

dimulakan dengan emo today:happy giler2
1)dari pagi lagi kami semua memg x nak p kuliah..almaklumlah budak2 arab yang lain semua dah cuti tinggal pelajar medic je dekat kuliah..suasana lengang..tengok dr,transparent sampai rumah..tengok mayat pon siap galas beg,serius memang nak balik...mana taknya,disuruhnya kita pi belek2 mayat,yang dr siapkemas2 beg nak balik...tinggal kami terkontang-kanting..mulalah kami merayu2 kat vice dekan n doktorah2, minta dipulangkan kami awal..alhamdulillah berhasil 4.30pm ditukar kpd 3.15(lepas kitorg desire nak mintak balik tu).okla tu...sangat2 gembira..x tau bila lg dapat time2 mcm ni

2)start blaja embryology..subject yang best.blajar pasal baby n macam2.bukannya xsuka subject lower limb tp aku dah banyakterlepas subject tu.sepatutnya,selepas lecture terus study dekat rumah supaya apa yang kita blaja dpat direlate dengan lecture akan datang(biase la short memory).sebab tu bila mula subject baru,,azam aku terus naik..tak ngantuk(hehe,sbab ulang blajar yang f5)

3)dapat broadband ni...bestnye..dalam 2 hari ni je boleh on9.jadi gunakan mase sebaik2nya.sape2 yang ada pertanyaan silalah bertanya skrg(ym,skype,pape la)hehe...

4)balik rumah makanan dah ada,x yah masak.sebab kak yati x p kuliah rini.not very well...tapi bila balik je semua dah siap,,kak yati punya keje...tomyam+ayam goreng,,thanks kak=)

"PERKARA PALING HEPI BILA DAPAT CUTI..DAH LAMA TUNGGU CUTI....."

Smalam kami ke mathor,menghantar sahabat yang akan pulang ke malaysia untuk operation..semoga sihat2 di sana...ameen(balik nanti bawak angin mesia kat sini yea).kebetulan malam tu jugak kami baru dikejutkan dengan berita seorg sahabat yang akan pulang terus ke malaysia.keputusan yang nekad tu sangat mengejutkan...saya terfikir bagaimana dengan perbelanjaan yang telah dilaburkan semata-mata untuk datang ke sini,harapan mamanya yang mahu anaknya terus berada di sini dan apa masalahnya.

katanya:"f x dapat bawa subject medic.."setahu aku dia ok je.seorg yang tabah,cepat catch up dll..x tau nak kata apa sebab keputusan yang dibuat hanya keputusan sendiri dan xde pandangan dari org lain..kecuali diberitahu pd mama,sepupu,n prof..x sempat kami nk memberi apa2 nasihat(cey...poyo)tapi serius kami tekejut beruk!!

iyelah,,kadang2kita x sedar kita buat keputusan terburu2,..ape perasaan mak ayah kita, harapan mak ayah sangat tinggi supaya kita berjaya..putus hubungan keluarga paling dahsyat la...ade yang sehingga mak ayah sanggup datang menjenguk anaknya di sini ntuk bagi inspirasi n motivasi kat diorg(+makan angin la)..

Ke mana arah tuju kita di malaysia nanti,tak kira la sama ada pandai ke,kurg pandai ke,,,bile kita dah buat keputusan datang sini,bermakna kita dah melepaskan semua tawaran2 IPT.silap hari bulan tunggu la sampai tahun depan..tak tahu lagi,boleh ke kita pilih bidang yang kita minat..kalau kaya xpe je,tapi sekaya mana pon parents, kering jugak poket lame2 nanti,silap hari bulan berlubang poket nak tanggung perbelanjaan study..

urm..Allah ade sebut pasal ayat:
لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفۡسًا إِلَّا وُسۡعَهَا‌ۚ
"sesungguhnya allah tidak akan memberi ujian kepada seseorang itu melainkan apa yang terdaya olehnya"
Allah x akan uji seseorang tu kalau dia tak mampu nak menghadapi ujian tersebut..memang kadang2 kita akan rase 'knape kita je yang ada masalah ni??',,padahal kita tak tahu ada hikmah disebaliknya..n kita tak tau orang lain pon ade masalah yang sama dengan kita..memg kita akan rasa down bila terlalu stuck dengan medic. Tambah2 bila tengok member2 dapat hafal term yang berjela2..xplain semula apa yang disebut dr dll. Tp cuba mintak pergantungan dari Allah..betulkan niat balik,mindset yang tak disengajakan tertimbul(ayat pon lintang pukang)...dll.Harap2 Allah tetapkan iman kita semua supaya tidak cepat putus asa dengan jalan yang dipilih..ameen

cik penulis:baru lepas skype...esok sambung lagi..ehehe
doakan saya berjaya mid term ni...exam 20% masuk dalam final exam..


2 comments:

einsyie||انشراح said...

salam..
chiyok doktorah..
hehehe...

La Dolce Husna :) said...

ceeeewahh....
doktorah aka ustazah rock..huhu
hehe, mcm2 kerenah ade la bdk2 nihh..
adoii laa.