Saturday, October 17, 2009

Egypt (1)

alhamdulillah ..setelah sebulan lebih tinggal dan menetap di bumi anbiya' ini, terlampau banyak pengalaman dan kisah2 yang boleh dikongsikan bersama.actually,,memang saya belum cukup pengalaman lagi..tapi boleh la kalau nak kongsi sikit2..

first pasal bulan ramadhan,,paling best bulan ramadhan sebab meriah la(isy tak tau la pulak nak cerita cmana)..banyak kali jugak la,,x sempat buka puasa kat rumah..bukak puasa dalam teksi..biasanya akan ada orang mana2 yang tunggu tepi jalan baghi 1 plastik kurma dekat setiap orang.kalau satu bas,,satu bas la dia bagi~yang bernasib baik dapat kurma banyak+air kotak+apa apa la(x ingat dah)...solat terawih sangat2 meriah.kalau kat malaysia,malam2 akhir mesti tinggal berapa saf je..kat sini,,masya-Allah memg ramai sampai solat atas jalan(lelaki je)..doa qunut,panjang~ ade la dalam setengah jam.*yang pasti, saya suka g masjid yang ada kemelayuan sket* n tazkirah ba fushah..sekurang2nya ada la faham sket2.(x paham,buat2 paham)

transport::aku rasa dak2 sekolah kat malaysia pon boleh lepas ujian memandu kat sini .macam x de peraturan..memang x de pon..satu jalan boleh buat 5 line!!takyah JKR susah2 nak buat double line.memang trafic light pon jarang ade.ade pon,liplap2 sepanjang hayat...hon kereta lebih kurang macam nyawa pemandu..kalau x de hon memang.. x berjalan kot.urm....biasanya pejalan kaki diutamakan pemandu.let say,,kalau nak lintas jalan,,korang lintas je..takyah tunggu sampai jalan kosong.kalau x,,sampai malam dok situ lagi.diorg tengok je kita lintas,automatically,akan brek....tapi tunggu sampai dah dekat 1inci ngan kita,baru la pemandu tu brek.ade je orang yang kne lenyek kaki ngan kereta2 tu.pandai2 la..

dalam bas pulak,,,memang sesak sangat2 esp mase nak g kuliah..rasenye dalam seratus lebih ade kot dalam bas panjang tu...yang pastinya bas tu memang senget sangat2,,nak terbalik pon ade~urm...haaa!!kalau dalam bas,cthnya nak bayar duit tiket,tapi org yang kutip tu duduk kat belakang,,just pass je dalam bas tu.insya-Allah.sikit mase lagi kite akan dapat tiket kita n balance skali(kalau ade balance la)memang sangat2 bagus!!

sebenarnya,,banyak lagi yang nak cakap..lain kali la...
smalam aku ada p open house perubatan di Malaysian Hall...konklusi,,best sangat!!sebab jumpa ex-SIM 14 orang banat sahaja(banin pon ade jugak,,tapi x reunite la)..

cik penulis:nak pindah rumah lepas ni..and pandai2 la kalau nak meningkatkan kemahiran komunikasi(ntah ape2 la)
*tgh kumpul koleksi gambar

6 comments:

NurAreefah said...

really jelous wif u nurus.
cam best gle je life kt sana kan.


psss,nk tgk picca disana ^^

La Dolce Husna :) said...

kak long...!!!!!!!!
rindu sama kamooo...
waa~~~~

nurus said...

to efa:
boleh2..nanti nurus masukkan..
hahahh..best ke??
rasenye mcm aku cite yang x bes je.. boleh la tahan

nanti aku wat episod seterusnya..kalau ko nak bace la..

nurus said...

to kak ngah:
eleh dia yang x nampak batang hidung..busy gle..
bile nak datang..banyak bende nak cite nih!!

kate nak on9..tunggu2 x de pon~~

kak ngah said...

to kak long:
sori bangat ye kak long..
hari tu umah akk tu xde letrik, xleh la nk on9.
kak ngah x habaq la x jadi sbb kak ngah dah msj kata xkonpem lg..huhu. sori ye kak long.

start hari ni maybe umah kak ngah dah ada wireless sbb depa nk pasang hari ni. wallahua'lam.

sama la, byk jgk nk on9 ni..

La Dolce Husna :) said...

*sama la, byk jgk nk cite bila on9 nti..