Saturday, October 8, 2011

# Belanjawan 1991

Assalamualaikum..

Semalam aku sudah update, hari ini update lagi. Hebat. Pagi semalam about 9.30 am bersamaan 3.30pm Malaya, aku terus buka link video Belanjawan 2012. Semangat, aku tinggalkan bawang-bawang, halia, segala jenis jintan rempah ratus yang aku sudah keluarkan dan kopek-kopek untuk masak tu. Semata-mata nak berface to face dengan Abang Najib.

Overall, aku tak tengok lah sangat video tu, cuma dengar sambil bertuit-tuit. Sesekali aku tonton, confirm nampak MP yang TERtidur. Ok, mungkin buat kerja banyak barangkali. Then cameraman banyak zoom Syahrizat. Someone said, maybe dia cute pakai purple. Hehehe...

That #Belanjawan2012 as known as #Belanjawan Kakitangan Awam sangatlah menyeluruh. Mana tidaknya, dari golongan pekerja, student, pesara, miskin, wanita, pelajar semuanya dititipkan bajet. Setimbun bonus bro! Defisit, inflasi, subsidi apa semua, sangat diambil peduli. Nama pun bajet untuk rakyat, semuanya dengar. Masakan nak diburukkan badan sendiri hadapan orang lain.

Aku tak bermaksud nak mengulas. Orang kata kalau kita tak berilmu tentang perkara tersebut, kita tak payah sibuk-sibuk nak mengulas juga. Macam artis yang ulas hukum hudud. Takut juga jualan voip aku tak laku.

Najib sindir pembangkang oh! Intonasi dia sangah menusuk. pergh berdarah telinga aku dengar even aku sokong dia. Dan bila pengumuman tentang gaji MP naik tu, semua mereka terus segar dan bugar. Sepatutnya najib, kau kena bagi tahu kenaikan gaji tu awal-awal. Jangan akhir-akhir. Baru diorang semangat tak tidur,main facebook,cakap2 semua. Baik kerajaan atau pembangkang. Sama.

Dia nyatakan juga tentang beberapa senarai subsidi barangan yang diberi kerajaan pada rakyat tercinta. Apakah rakyat Malaysia masih lagi tidak bersyukur dengan rahmat yang diberi kerajaan? Aku curious mana datangnya nilai sebenar? Jika mereka sendiri yang meningkatkan harga sebenar barangan dan mereka sendiri menganggap peratusan subsidi kerajaan yang diberi itu sudah terlampau tinggi, dan rakyat perlulah tahu atas usaha keras mereka selama ini, itu adalah tidak masuk akal.

Tapi, banyak juga yang bagus. Klinik 1Malaysia. Boleh aku apply sana nanti-.- Agro Bazar lah barangan 1Malaysia lah. Mansuh yuran lah. Sekolah swasta lah. bonus pelajar IPT lah. Hartanah lah. So nice. Nak pilihanraya lettew :) Harap buat semuanya dengan wang halal-dengan nilai pendapatan tak dinyatakan. Takpe, cukai kami tu halal bang. Tapi kalau makan sorang-sorang, jadi haramlah=.=

Cik penulis: tengok 'My Girlfriend Is Gumiho' 16 episode tu boleh je pun 2 hari. Kemahuan tu yang penting. hee. kbai

Wsalam dan jumpa lagi.

2 comments:

ILaMiLaSyaMiLaH said...

salam..nurus,how r u?
juz wanna share my opinion lah..my lecturer kate,bajet kite ni men'defisit'kan lagi negara kita..4 ur in4mation,our country has been in defisit state selama 13 tahun berturut2 (if i'm not mistaken lah..) peruntukan untuk student ipt pon x byk,stkt dapat rm200 untuk belanje buku,ne cukup.kalu buku banking tu,seketol da rm100++, ne ckup nak beli buku len g..kalu yuran ipt kite dikurangkan pon,da sgt berbaloi (compared to dpt rm200 untuk belanje buku) btw,alhamdulillah gk ade peruntukan untuk student ipt an..pape pon,jgn sampai econ ngra kite ni defisit pada thp yang sgt terok...(just an opinion,x bermakne nak reject bajet baru2 ni..) ^^ have a nice day,dear..

nurus said...

wsalam maryam! fine sangat. sini ade junior kite..hehe

ye betul3. saya setuju sangatlah. dengan sumbernya yang tak dikenalpasti. kan. kadang2 dia turunkan something, in other sides dia naikkan benda lain pulak. atau kehalalan sumber dia pun sama, syubhah.hee

semuanya berbalik pada sikap pemimpin.kalau dia amal islam dlm hidup dan muamalat dia, takkan ada defisitnya. belanja diri dia pakai wang orang pun takda. hohooo

happy study juga..lama betui tak tengok hang.