Wednesday, July 7, 2010

Cuti sampai raya

Bismillahirrahmanirrahim..

Hampir sebulan aku duduk kat rumah sambil lakukan aktiviti2 yang mengarut..cuti 3bulan pon rase macam sekejap.Pejam celik,pejam celik dah nak mula kelas dah~anyway,antara program yang dibuat mase musim cuti sekolah ni:
1)Arabic Class just for foreigner-menyedari diriku jua seorang foreigner,aku masuk la kelas tu.Pemilihan kelas mengikut level,so akan ada first exam untuk menentukan level kita..
Hmm,kelasku 12 org=2 malaysian, 2 thailand, 1 turki, dan selebihnya 7 from china..

Mula2 masuk kelas tu aku ingatkan aku sorang je malaysian,sbb yang sorg lagi tu tgh ponteng..
Nasib baik la aku tak bercakap ngan dinding.Anyway dak siam 2 org tu pon boleh cakap mesia,bahasa ape lagi kalau bukan "klate pekat"..aku rase mcm dok kat gua musang..hehhe

Bila dah lebih kurang seminggu..aku dah rapat jugak ngan chinese2 nih.topic yang disembangkan,of course la super junior,SNSD..wahhaha.Dah bende2 tu je yang diorang tau,aku cakap je lah.Nasib baik aku tau gak.Slot bertukar2 bahase,aku campur adukkan korea ngan japan (sebab aku xtaw sgt mandarin..korea,japan sebab tengok movie berlambak2)..Dan akhir2 ni kelasku x bape nak jadi kelas arabic~maybe boleh panggil kelas Asian Langguages.Ustazah pulak sangat2 cool (dah la lawa,lawak pulak tu) suke tanye pasal negara kitorang.well,i like them all..

2)HPA:kursus bekam dan iridologi
kursus 2 hari bertempat di rumah johor.Peserta perempuan x berape nak ramai belas2 orang je.Peserta lelaki belambak la jugak dalam 30++(hmm..aku assume lelaki lebih suka perubatan mcm ni berbanding perempuan)

::Cakap pasal iridology-mengenalpasti masalah melalui mata
Mata manusia mempunya 7 zon yang setiap satunya mempunyai organ dan area tersendiri dalam badan
zon pertama:bahagian perut
zon kedua:bahagian jantung dll
zon ketiga:bahagian usus dan sistem penghadaman
zon 4,5,6:lutut,peha,betis dll
zon ketujuh:darah (kalau salah aku xtaw,malas nak check balik~tulis ape yang ingat)

pupil membesar dari biasa:maybe insomnia
pupil lebih kecil dari biasa:orang yang paksa diri tak tido malam.eg:shift malam
serat iris longgar:mudah dapat penyakit dll
serat iris rapat:badan sihat
ada yellow lining kat mata hitam(dalam zon 5/6):garisan stress
mata putih mcm nak kekuningan: masalah hepar (hati)
dan lain2 kalau aku cakap tersangat la banyak

::Bekam:
Dry cupping(angin) and wet cupping(darah)
bekam darah boleh buat gune torehan @jarum,,tapi yang kami belajar hari tu,pakai jarum je..kalau nak belajar torehan,kursus lain kali pulak(hee..saje la tu nak promote banyak2)

balik2 rumah.aku terus buat kat housemate aku..ok~best!Mase tengah cupping and darah keluar2 tu..kak yati tertidur,aku pulak dok chat kat laptop gune tangan kiri (tangan kanan berglove).Sambil aku dok jeling2 kat cup tu,tiba2 je cup terjatuh,Apelagi,habis darah tumpah2..waaa..aku gak kene lap habih-first time tengok darah sebanyak tu disebabkan kite sendiri (means bukan tgk tv ke,ape2 ke)

After this,banyak lagi yang aku nak buat.Semua program kena duit,pulak tu beratus2.Bukan la nak kata aku kedekut ke ape ke.Ikutkan bajet bulan 6 dah double compare ngan bulan2 lepas.Biasenye aku gune LE800.kalau dah double,lebih kurang LE1500(hampir RM1000 sebulan) aku belanja..waa!!banyak kott..

anyhow,thanks to my parent for their permission,antaranya:
nurus:ibu banyak la program cuti ni..tapi an,semua kene bayar..xbest2
ibu: kaklong pi la.klong bukan buat apa pon
nurus:xpa,klong dah habaq dah xmau pi."mak bapak saya bagi pi.saya yangx mau pi"
ibu gelak je~~
abah:pi la jalan2 ka
*nurus berbunga2 dalam hati
ibu:tapi hati2 nah.pi jalan2 jangan dok syok sgt
nurus:baiklah (permission dah dapat,duit dok keluaq)
Pastu boleh la lepas ni aku buat "Di mana ada program,di situ ada nurus".=D*joking*

Cakap pasal result.alhamdulillah dan setinggi2 kesyukuran ku panjatkan kepada Illahi. ya,aku xsangka dengan result final tu xpayah repeat,mana taknya,mid term punye result pon mcm nak mati punye teruk~segala2nya bergantung kepada pergantungan kita pada Allah..kepada yang berjaya,tahniah..yang repeat good luck-ini bukannya pengakhiran kita.

cik penulis:first time husna nak bagi barang2 jordan..bagi la banyak sket nah3=)
wasalam

6 comments:

ciDut ciPut said...

uit~~
mcm seronok jek bekam..pasni bleyla buat dgn nurus jek,xyah g klinik @ hospital...coz mst free of charge kan??

result pe cter??
mmg la llus...tp citer la lg bntuk resulnye...cuak ktorg!! hahahaha...
ramai ke korang xllus?? (cuaknye!!)
and korang amek result tu cmne??
cmne plak ngn org yg balik?? korg tlong amekkan ea???

(bnyk nye tnye!! hahahahaha...)

fana said...

ooooooit.
waa, gmpakla cuti nurus..

nurus said...

free 40 orang pertama..first come first serve..khaulah pon pi gak

bentuknye: mumtaz 5 orang je
jayid jiddan ramai(dlm 20 kot)
jayid pon ramai
maqbul pon ramai
repeat ponn ramai

kitorang g ambik ngan makcik tu~g tengok kat kertas je la and tolong tgkkan result budak2 balik yg request kat kite
pastu makcik tu suruh bayar 1 genih setiap orang-upah sbb dia tunjuk result kita

dia kata"kita dok hepi2,dia xdapat pa"

nurus said...

fana: biasa la cuti CEO =P

ciDut ciPut said...

wah!!!
not badla korg...5 org mumtaz...
repeat rmai???
tkutnye!!! ;0

just tgok je ke??
xde slip pape ke??
klu cmtu cmne nk wt permohonan pinjaman ppe....

p/s : smpt lg makcik tu ketuk duit korg!! hahahahaha...

nurus said...

not bad jugak~jayid jiddan kitorang same dgn mumtaz banin..exam banat lagi susah kott..hehe

haah,tgk je..esok gi ambik slip tu,then t/tgn dean>translate pe sume

depa memg..saja nak ambik untung..bukan dia pon check paper exam kita..=)